Als je mensen vertelt dat je ‘groen’ bezig bent doordat je onder andere in een elektrische auto rijdt, wordt er vaak verontwaardigd gereageerd. ‘Groen?! Weet je wel dat een elektrische auto helemaal niet groen is? Het produceren van een accu voor zo’n auto is véél milieuvervuilender dan het produceren van én rijden in een benzine-auto!

Het is een keer in het nieuws geweest dat elektrische auto’s minder groen zijn dan je in eerste instantie zou denken en dat nieuwsbericht wordt door sommigen gebruikt om elektrische auto’s helemaal af te schrijven. Alleen klopt de samenvatting die mensen hebben onthouden van het nieuwsbericht niet. En dat is jammer.

Is een benzine-auto groener dan een elektrische auto?

Het antwoord is: nee. Een benzine-auto is milieuvriendelijker om te produceren dan een elektrische auto. Maar vanaf het moment dat er met de auto gereden wordt, loopt de elektrische auto in op de benzine-auto. De benzine-auto wordt geproduceerd met een lege tank en daarin zal brandstof gegoten moeten worden om de auto in beweging te krijgen. De elektrische auto wordt geproduceerd met een oplaadbare accu waar (groene) stroom in gaat.

Hoe zit het dan precies?

Voor een volledige uitleg verwijs ik je graag naar een duidelijk en uitgebreid artikel dat De Correspondent recent publiceerde.

In het artikel wordt een vergelijking gemaakt tussen een benzine-auto met een elektrische auto, die beide even lang meegaan en evenveel kilometers afleggen. Aan het eind van de rit blijkt dat de elektrische auto milieuvriendelijker rijdt en dus een groenere keuze is dan de benzine-auto. Zelfs bij het opladen met grijze stroom in plaats van groene stroom is de elektrische auto groener dan de benzine-auto. Ondanks de productie van die in eerste instantie milieuvervuilend lijkende accu voor de elektrische auto.

De elektrische auto is groen

De conclusie is duidelijk: de elektrische auto is groen. Ondanks nieuwsberichten die anders doen vermoeden.

Tegenstanders van elektrische auto’s moeten hun argumentatie dus aanpassen. Ze kunnen het bijvoorbeeld gooien op de actieradius van (de eerste generatie) elektrische auto’s. Of ze kunnen zich erbij neerleggen dat de (auto)wereld verandert. Er wordt aan het milieu gedacht en er wordt geïnvesteerd in groene alternatieven voor benzine- en dieselauto’s. Zo krijgen we allemaal een groenere toekomst.