Nissan claimt een bereik van 160 kilometer voor de eerste generatie Nissan Leaf met een accu van 24 kWh. Deze meting is gedaan via de NEDC-meetmethode, die erom bekend staat dat het gemeten bereik alleen onder ideale omstandigheden haalbaar is. In nieuwstaat haalt een Nissan Leaf 24 kWh ongeveer 120 kilometer op een lading. Na enkele jaren neemt dat af tot rond 100 kilometer wegens lichte accu-degradatie.

Het bereik in de praktijk

Onze eigen ervaring is dat een Nissan Leaf 24 kWh van de eerste generatie (2011) in de winter met temperaturen onder nul nog ca. 70 tot 80 kilometer bereik heeft. In de zomer (temperaturen boven 18 graden Celsius) is 100 kilometer nog wel haalbaar. Op de snelweg is de gemiddelde snelheid dan 90 tot 95 km/u, zonder gebruik te maken van de verwarming. Rijden in de slipstream van een vrachtwagen geeft een iets beter bereik.

Nissan Leaf 24 kWh inruilen voor een nieuwe Leaf 40 kWh

Onze Nissan Leaf uit 2011 wordt per maart 2018 vervangen door een nieuwe Nissan Leaf 40 kWh (2.ZERO editie). De oude Nissan Leaf met de 24 kWh-accu zal nog wel jaren dienst kunnen doen als tweede auto voor lokale ritten. In de praktijk blijkt een rit van ongeveer 200 kilometer bij lage temperaturen ruim 3,5 uur te duren, doordat er twee tot drie keer een snellader gebruikt moet worden. Voor afstanden tot 60 kilometer is de Nissan ongetwijfeld nog vele jaren uitstekend bruikbaar.